úterý 11. února 2014

Jak probíhá tříletá prohlídka?

Včera jsme absolvovaly tříletou prohlídku u naší paní doktorky. A jak to probíhalo?


POZVÁNKA


U nás v Jablonci většinou dostanete pozvánku (písemně nebo telefonicky). Niki byla před vánocema churavá, tak jsme zašly raději k doktorce a rovnou si nás sestřička objednala na tříletou prohlídku.

Pokud se vám třetí rok blíží a ještě vám pozvánka nepřišla, tak si určitě můžete zavolat, za to nic nedáte.


CO S SEBOU?


Očkovací průkaz!!! A někteří doktoři chtějí moč. Ta naše chtěla.


PRŮBĚH


Samozřejmě na tuto prohlídku jdete v čase pro zdravé. Takže se nemusíte bát bacilů.

Niki se musela vysvléct do spodního prádla. Sestřička nás změřila a zvážila.

Potom nás postavila do jednoho rohu místnosti a četly jsme z tabulky (ne písmen, ale obrázků). Ty nejprve Nikolce ukázala, aby se domluvily, co který obrázek znamená. Pak jsem jí zakryla jedno oko a Niki povídala. Ten nejspodnější řádek už nepřečetla. Vše se opakovalo s druhým okem. Opět spodní řádek ani ťuk. Prý to ale není problém, protože když je nějaká vada, tak se ty řádky u každého oka liší. Z tatínkovy strany nás totiž trápí tupozrakost, tak Nikču trochu více sledujeme, ale nic se neprojevuje. Pokud ano, tak by se prý k pozorovanému předmětu nějak více natáčela. Což se zatím naštěstí neděje. Máme to však sledovat a kvůli očím dorazit opět za rok na kontrolu. 

Následovalo určování barev. U nás na barevné stonožce. Kromě růžové jsme to celkem zvládly:-)

No a nakonec si ji převzala i paní doktorka, poslechla si srdíčko a prohmatala břicho. A v tom jsme se dostaly k našemu problému s vyprazdňováním. Niki totiž zadržuje kakání. Což je problém. Paní doktorka by si přála, abysme si udělali doma rituál a Nikču nenásilnou formou donutili, aby se každý den vykakala. Tenhle "problém" nás trápí už odmalička. Niki si prostě usmyslý a naschvál zadržuje. Protože se bojí, že ji to bude bolet. No a pak už jeden den prostě musí. V poslední době se situace zlepšila, hlavně když sem ji přestala tolik sledovat a nenutila ji. Nicméně nechodí každý den, ale spíše ob dva a to je špatné. Paní doktorka navíc říkala, že si ty návyky odnese do dospělosti a že je to škoda. Tak jsem z toho byla taková rozčarovaná. Doporučila nám na 14 dní vyzkoušet Forlax pro děti (ráno a večer dávat sáček do tekutiny a vypít). Je to pouze na předpis a doporučení lékaře, takže s tím samotné neexperimentujte. Nicméně pokud vás trápí něco podobného, tak to neberte na lehkou váhu. Dříve jsme zkoušeli laktulózu, ale po té se to moc nelepšilo. Když bylo nejhůře, tak jsme dávali do zadečku Easylax a po tom si došla téměř ihned. Ale to také nejde řešit dlouhodobě. Tak uvidíme, jak nám zabere náš trénink.


KDY NA DALŠÍ PROHLÍDKU?


Na další se chodí až v pěti letech. Ale v některých případech (jako u nás) si vás doktorka pozve dříve.

OČKOVÁNÍ

Na tříleté prohlídce vás žádné očkování nečeká, až později na pětileté. Pouze nám bylo doporučeno očkování proti žloutence, zvláště před nástupem do školky.

A jak probíhala prohlídka u vás? Spolupracovaly vaše děti? Dělaly jste ještě něco dalšího?

Žádné komentáře:

Okomentovat