čtvrtek 15. srpna 2013

Naše druhá letošní dovolená - Řecko

Chystáme se na naší druhou letošní dovolenou. Snad bude úspěšnější než ta první, tím myslím bezúrazová. No pro jistotu si s sebou přibalíme lékárničku s první pomocí a hlavně Bepanthen Plus (nejen, že si s ním já mažu jizvy, ale Nikča kdykoliv spadne, tak ho po mě vyžaduje :-)

Jedeme do Řecka, podívat se za dalším členem naší rodiny. Průběh popíšu až po návratu.

Prozatím předkládám zážitky ostatních maminek:

 Verča a Ondra

My jsme byli loni i letos v Chorvatsku na stejném místě. Poprvé jsme tam jeli, když Ondrovi bylo rok a půl. Nejhorší ze všeho (pro mě a asi i pro manžela a dítě) byla cesta autem - 16hodin. Myslím ale, že letos, když mu bylo 2,5 roku, to zvládl daleko líp než loni. Jeli jsme na noc, tak většinu prospal a i potom krásně seděl, nezlobil a poslouchal CD s dětskýma písničkami.  
Jezdíme na ozdravný pobyt s Astmálkem - doporučuji vřele všem s dětmi (http://www.astmalek.cz/), které mají jakékoliv zdravotní problémy (dýchací, kožní aj.), ale je to vhodné i pro děti zdravé (Ondra žádné problémy nemá). Pobyt tam jsme měli vždy víceméně bezproblémový - nestýkalo se mu po domovu, neříkal nic. (Většinou, když se mu někde nelíbí říká: já chci za kočičkami). Loni tam schytal nějakou střevní chřipku, tak pár dní musel být v klidu a nesměl na sluníčko. Obrovskou výhodou tohoto pobytu je, že je tam vždy přítomen nějaký doktor či zdravotník, který mi Ondru přišel zkontrolovat kdykoliv jsem si řekla a hlídal, aby nedošlo k dehydrataci (hodně zvracel a nechtěl nic jíst a pít). Naštěstí letos jsme ho my nepotřebovali a užívali si dovolenou do sytosti. Nemusíte se o nic starat, program zajistí na každý den animátoři (vy tam ale s dětmi jste), každý den jsme něco malovali, tvořili, vyráběli. Byli tam i děti, které nechtěly do moře (teda případ našeho Ondry to není, my jsme měli problém ho z moře vytáhnout), ale při cákáčku ochotně samy a dobrovolně do moře vlezly klidně až do pasu :) Po cákáčku bývá aquaaerobic pro maminky, babičky, tety a jiné dospělé osoby, které rády cvičí. Pak každý den odpoledne se píská na flétnu a hrají se s dětmi různé míčové hry. A aby ani rodiče nepřišli zkrátka, tak je potom beach volejbal. Letos Ondra už nepotřeboval žádnou tetu, strejdu na hlídání. Celý 2 hodiny si hrál stranou v pískovišti. A večer se promítají nejdřív pohádky, pak nějaké filmy pro dospělé, či se něco griluje nebo někdo udělá nějakou zajímavou přednášku (třeba o první pomoci). Kromě jiného se tam hledá Astmálkův poklad, soutěží dospělí ve znalostech, zručnosti a rychlosti o Astmálka všeználka a jde se stezka odvahy. 

Petra a Vojtík:

Dovolenou v loni zvládl bezvadně, byli jsme na Moravě,  moc se mu tam líbilo, jen cesta autem pro něj byla úmornější, letos jedeme na Šumavu, tak se mu tam snad bude zase líbit :-) 









Káča a Ondrášek:

Dovolená, znamená jet k mé rodině na Moravu. Ondráš nemá rád změnu prostředí. Jsem sama zvědavá na 5 hodinovou cestu autem. Dříve se jezdilo jen na Ondrášovo spaní, teď chce koukat ven a komentovat dění za oknem. V autě hodně zpíváme. 


Milena, Vojtík a Matěj: 

Jo jo...Turecko cca na čtrnáctém měsíci úplně pohoda...let tam prospal a let zpátky taky...krása...byl i statečný následně v autobuse při dojezdu do destinace...cesta trvala cca hodinu a byl trpělivější než rodiče a dovolenou si krásně užil stejně jako my, do moře se mu nechtělo stejně jako tatínkovi, špatný vlez - kameny a chladné. Užívali si bazén. 
Letos jižní Čechy - dyť víš :-) Byli jsme na ní společně.

Lucka a Elis:

První dovolená v lázních v Maďarsku, Elišce bylo 9. měsíců a vše zvládla naprosto v pohodě. Byli jsme s rodiči od manžela i ode mě. Eliška se koupala v bazénech, pospávala v kočárku a vše ok. Cestu v autě zvládla také dobře. Další dovolená na 1,5 roce - Turecko. Let i cestu autobusem jsme zvládli bez problémů. V letadle koukala na dvd, papala, pospávala a v autobuse usla, z autobusu jsem jí přendala  spící do kočárku, z kočárku spící do postýlky a spala celou noc až do rána. Moře se jí líbilo, ale víc bazény. Jediné negativum na naší dovolené bylo to, že Elí onemocněla angínou z hotelové klimatizace, také dehydratace a musela zůstat na klinice přes noc na kapačkách a dva dny na pokoji na antibiotikách. Ale i přes toto všechno jsme si dovolenou nakonec moc užili. 

Já a Niki:

U nás je problém ten, že tatínek má přes léto hlavní pracovní sezónu, takže jezdíme na dovolenou většinou sami. První dovču jsme byli všichni společně: Niki byla ještě malinká 5 měsíců, tak jsme se nevydávali nikam daleko. Jeli jsme Nikolku ukázat její prababičce na Slovensko. Cestu zvládala krásně a dobře se aklimatizovala i v cizím prostředí. Na zpáteční cestě jsme zajeli ještě do Brna, za holkama, se kterýma jsem studovala a bydlela. 
Rok na to jsme vyrazily sami dvě letecky do Řecka. Tam byla naštěstí další část rodiny, takže jsme si to moc užili všichni. Letos jsme byli v jižních Čechách spolu s Milčou a teď nás čeká další dovolená. Jaká bude? To se dozvíte příště.

 Přidáte někdo váš zážitek...?

Žádné komentáře:

Okomentovat