sobota 17. srpna 2013

Čechy krásné - tipy na výlety s dvouletými

Vždycky, když jsem se vracela z pracovních prázdnin v Řecku, tak jsem se zpátky domů do Čech moc těšila. Jsou prostě krásné a pestré. Máme vše "za rohem".  Pojďme toho využít. 

Někdy postačí obyčejná zahrada nebo hřiště před panelákem. Na jednom takovém jsme tento týden byli. Já si říkala, co tam bude děti bavit, vždyť tam jsou jen dvě železné prolézačky a pískoviště. Ale děti si vystačí i s málem. Jedna průlezka je zaujala obzvlášť - pořád všichni tři vylézali nahoru a výskali si u toho, jak jsou vysoko. Péťa nám udělala výbornou ledovou kávu a my na hřišti strávili fajn dvě hodinky bez většího karambolu. 

Pokud si však chcete všední dny zpestřit něčím nevšedním, zde máte několik typů:

 Verča a Ondra

Vodní hrátky v iQparku
Dneska jdeme zkusit s Ondrou poprvé iQpark a dopoledne jsme byli v muzeu hraček. Dáša byla o víkendu na Grabštejně a Lukymu se tam prý strašně líbilo, tak to nějaký víkend chceme taky zkusit.
Diana: iQpark je spíše pro starší, ale i naše malé děti si v něm najdou zábavu (u vodních hrátek mějte pro jistotu věci na převlečenou). 
V našem muzeu hraček jsme ještě nebyli, ale prý je pán průvodce velmi ochotný, o hračkách mluví s láskou a půjčí je i těm největším raubířům :-) 
Nedávno jsem četla článek o tom, kdy jít s dětmi na prohlídku hradu a zámku. S takhle malýma to nemá cenu (tím myslím povídání s průvodcem). Na Grábštejně bývá spousta doprovodných programů, které naopak děti velmi zaujmou.

Petra a Vojtík

ZOO Liberec, zubačka Tanvald-Kořenov nebo Kryštofovo údolí-muzeum betlémů (Vojtík od tam tuď nechtěl ani domů :-D)
Silvestrovská ZOO
Diana:Naší libereckou ZOO máme MOC rádi. Je krásná, malá a nečekáte deset minut, než narazíte na další zvířátko. Strávili jsme tam i část loňského Silvestrovského dne, děti s čajem, my se svařákem. Pokud zapomenete kočár a děti jsou unavené, tak vám tam zapůjčí vozíčky, ve kterých bude prohlídka ještě dobrodružnější.
Zubačkou jsme ještě nejeli. Ale Niki s Vojtou stále říkají, že nejhezčí z naší dovolené v jižních Čechách byl vláček motoráček. Děti prostě vlaky milují a ty mikrovýlety se dají zvládnout i za dopoledne.


Káťa a Ondrášek

Farma v Pěnčíně :-) 


Cesta kamkoli atobusem. Třeba jen do města na hřiště a zpět.
Diana: Do Pěnčína jezdíme často. Neplatí se tam žádný vstup, je tam spousta zvířátek (kozy, ovce, husy, kachny, krůty, prasata, krávy, kůň, oslík...), koupíte si kozí sýr nebo jogurt, zacvrnkáte kuličkama, děti si můžou vyzdobit korálkový obrázek nebo navléknout náhrdelník a navíc tu také jezdí vláček :-)
Autobus je po vláčku náš druhý nejoblíbenější dopravní prostředek. Proto je ideální kombinace jet do Pěnčína autobusem. Tuhle jsme jeli k babičce místo autem busem a Nikča na to: "Mami stejně je ten autobus lepší než auto, viď?" :-) 

 

Milena, Vojtík a Matěj

Do přírody, voda je baví, hřiště...v tomle věku je jim to myslím jedno.
Diana: Milča má pravdu. Není potřeba utrácet nějaké sumy a vyjíždět bůh ví jak daleko. Třeba hřiště u naší přehrady je super, a když je velké teplo skočíme hned do vody.

 

 

 

 

Lucka a Eliška

Eli ma ráda farmu na Pěnčíně, Zoo jakoukoliv, pramen Nisy apod. 

My všechny (většinou)

Mirakulum: uprostřed hrad, z něho vedou chodby ("Nadzemní podzemí"), do kterých si vezměte baterku, velké trampolíny (které nepálí, protože kdekoliv jinde zvolili barvy pestré, ale pálící do chodidel), obří houpačky (ty jediné opravdu nejsou pro dvouleté:-). Naopak nejlépe jim bude v zemi prasátka Pigyho, tam vyražte jako první, pokud vás cestou nezastaví nějaký program v amfiteátru. Fajn je, že pod korunami stromů je plno trávy na polední piknik a odpočinek. 

Podobné, v menším měřítku, ale blíž k nám to je ve Šťastné zemi v Radvánovicích. Tam nožičky na trampolínách trochu pálí (nechte si ponožky:-) Jinak mají letos spoustu nových vychytávek: např. vodní mlhoviště a adrenalinová skluzavka.

Dětský koutek v Lidových sadech (Liberec) to je za málo peněz spousta zábavy. Jen se stínem je to trochu horší a tak pozor na úpal. Mimo jiné vás čeká vláček, ruské kolo, spousta houpaček, pískoviště, odrážedla, vodní hrátky, kozičky, zmrzlina...





Tady se Ondrášek ještě nerozkoukal :-)
Dinopark je za deštivého počasí úplně ideální. Jen nám se tam ze začátku děti bály: přítmí a zvuky dinosaurů nebyli tím pravým přivítaním. Ale za chvíli se rozkoukaly a už se jim pak nechtělo hnout. U občerstvení jsou dva hrací koutky, rozdělené dle věku, což je ideální. Pokud máte doma milovníka písku, tak tady najde velké pískoviště (což je v zimě unikát).



Lunapark v Centru Babylon je další skvělý tip za škaredého počasí. Taková pouť pod jednou střechou, která z vás nevyždíme všechny peníze, zaplatí se jen jednorázové vstupné a pak utracíte už jen za občerstvení. Autíčka, řetízkáč, minivláček, kolotoč, skákací hrad, trampolína, prolézačky, divoký býk, divadélko, houpačky, indoor adventure golf...




Určitě jsem na něco zapomněla, doplníte mě???

 Ať už se vydáte kamkoliv, pořádně si to tam užijte!!!

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat